"Groeien, vieren, feesten"

Stilstaan bij het groeien

 

Het lentefeest Brussel is een uitzonderlijk feest. Het is een dag waarop kinderen uit het eerste en tweede leerjaar, die zedenleer volgen, in de spotlight staan. Tijdens een lentefeest staan we stil bij de groei van het kind, dat zelfstandiger, mondiger, verantwoordelijker wordt en de weg naar jongvolwassenheid definitief is ingeslagen. We koesteren de verwondering en bewondering van de feestelingen om naar de wereld te kijken. Het kind verovert meer en meer een eigen plek in de maatschappij, hij/zij zal zich ook meer en meer vragen beginnen stellen bij die maatschappij. Het symbooltje aan de kapstok in de kleuterklas maakt plaats voor de naam, het kenmerk van het individu.

 

De feesteling eerst

 

Een lentefeest is een feestdag van en voor kinderen. Alles draait om hen. Zij worden gevierd. Zij zijn de ster van de dag. Het lentefeest is dan ook op hun maat gemaakt. Feest vieren doe je echter niet alleen. Klasgenootjes, leerkrachten, ouders, broers en zussen, maken van het lentefeest een echt collectief feest. Het symboliseert het feit dat kinderen niet alleen staan in hun ontdekkingstocht, maar dat ze gesteund, gestimuleerd en aangemoedigd worden. Het toont daarenboven het belang aan van verbondenheid, vriendschap, samenwerking en respect voor elkaar.

 

Delen van waarden

 

Een lentefeest is bovendien niet zomaar een feest. We vertrekken vanuit een vrijzinnig humanistische overtuiging. Concreet betekent dit dat er bijzondere aandacht is voor het waardenkader dat wij, als gemeenschap, belangrijk vinden. We willen dit waardenkader uitdrukkelijk delen met de feestelingen. Hoewel ze hiermee al vaak in aanraking komen via verschillende kanalen (de lessen zedenleer, hun opvoeding, in de omgang met hun klasgenoten en vrienden), maken we tijdens het Lentefeest deze waarden nog eens extra concreet en tastbaar op een creatieve en beeldende wijze.